doorzetten

Doorzetten wanneer iedereen zegt dat je het niet kan

Het heeft even geduurd, maar hier is dan eindelijk de derde opdracht van de bloggers boot camp. En de opdracht luidt: 

Op welk moment dacht je: Ik pak nu door! Het is nu of nooit! Iedereen zegt dat het niet kan, of niet lukt, maar ik ga bewijzen dat het anders kan.

En dit onderwerp vind ik lastig. Ik heb zo vaak moeten horen dat ik dingen zogenaamd niet zou kunnen. Zo is mij tijdens al mijn opleidingen minstens één keer verteld dat ik geen geschikt persoon voor de desbetreffende opleiding zou zijn. Toch heb ik mij hier nooit wat van aangetrokken eigenlijk.

Sommige mensen gaan dan meteen bij de pakken neerzitten wanneer ze dit soort opmerkingen naar hun hoofd gesmeten krijgen, maar voor mij werkt het juist als motivatie. Mijn huidige opleiding is hier een goed voorbeeld van. Zowel docenten als vrienden hebben gezegd dat ze CMD* niet passend vonden. Ze wisten niet zeker of ik de opleiding wel moest doorzetten. Ik trok hier eigenlijk niks van aan en ben gewoon mijn ding gaan doen.

Opmerkingen van docenten

In het eerste jaar van CMD begon het al. Ik kreeg meteen de opmerking dat CMD niets voor mij is. Ik trok mij hier niets van aan, maar toch is er één keer een opmerking geweest die mij wel raakte. Dit was in het tweede jaar. Het was een opmerking van mijn toenmalige mentor die vond dat ik mijn eigen leerweg teveel in de weg stond, waardoor ik beter de overweging kon maken om maar te stoppen met de opleiding. Ik had op dat moment een heftig semester achter de rug met veel ruzies binnen de projectgroep waar ik overduidelijk buitengesloten werd. Toen mijn mentor vervolgens deze opmerking maakte werd het me teveel en ging ik hem bijna geloven.

Doorzetten

Gelukkig had ik na een goed gesprek met mijn nieuwe mentor door dat het helemaal niet aan mij lag. Ik wist toen mijn motivatie weer op te pakken en andere docenten merkten dit meteen. Meerdere docenten hebben daarna kenbaar gemaakt dat ik juist heel geschikt ben voor de opleiding.

Inmiddels begin ik in september aan mijn vierde en laatste jaar van mijn opleiding. En ondanks dat ik nu moeite heb met het vinden van een stage, voel ik mij nog steeds goed. Ik loop op schema en mocht ik geen stage vinden, dan loop ik een vertraging van een paar maanden op. Deze gedachte vond ik eerst verschrikkelijk! Na een goed gesprek met een docent besefte ik me echter dat dit helemaal niet zo erg is als ik mezelf deed geloven.

De gemiddelde tijd voor een student om CMD af te ronden is zes jaar.. Zes jaar!! Ik begin pas aan mijn vierde en loop in principe nog op schema, dus waar maak ik mij eigenlijk druk om? Het belangrijkste is dat ik doe wat voor mij goed voelt. Als dat betekend dat ik nog even door wil zoeken naar een stage die wel bij mij past en daardoor een beetje vertraging oploop, zij het zo.

Denkbeeldige middelvinger

Ik vind het ontzettend naar dat docenten zomaar roepen naar studenten dat ze niet geschikt zijn voor een opleiding. Voor mijn gevoel wordt dit ook veel te snel gezegd. Ik ben in ieder geval blij als ik volgend jaar mijn diploma haal en een denkbeeldige middelvinger naar de desbetreffende docenten kan smijten. Sowieso ben ik van mening dat als mensen zeggen dat je iets niet kunt, je ze de (denkbeeldige) middelvinger mag geven 😉  Jouw leven, jouw keuze. Laat je niet onderuit schoppen door onwetende mensen en ga voor wat jij wilt doen!

doorzetten

Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waar je graag de (denkbeeldige) middelvinger wilde geven?

♥ – Tini 


*CMD staat voor de HBO opleiding: Communication & Multimedia Design